FŐOLDAL

PELLETFŰTÉS

PELLET VÍZFŰTÉS

REFERENCIÁINK

ELÉRHETŐSÉGwebsas.hu

KÖRNYEZETBARÁT FATÜZELÉS - A GÁZFŰTÉS KÉNYELMÉVEL:
        EZ A PELLETFŰTÉS

A pellet felhasználása

Amennyiben fontos Önnek a környezetvédelem, a kényelem, a precizitás, a megbízhatóság, a hatékonyság, valamint a pénzére is odafigyel, akkor legjobban teszi, ha a pelletfűtést választja!


A pellet 100%-ban természetes alapanyagokból készülő granulátum. Fűrészporból és faforgácsokból préselik össze nagy nyomáson, kötőanyagként a fában természetes anyagként megtalálható lignin szolgál. Az égése során mindössze annyi szén-dioxidot bocsát ki, amennyit a fa élete során beszívott (szén-dioxid semleges), így globálisan nem növeli a levegőben található káros anyagokat, valamint nem segíti elő az üvegházhatást. Megújuló energiaforrásként nem fenyeget az a veszély, hogy esetleg elfogy, szemben a fosszilis energiaforrásokkal.

A tüzelőberendezések széles termékskálájának segítségével Ön biztosan megtalálja az otthonához illő megoldást. Nagy teljesítményű pelletkazán vagy a nappali elegáns bútoraként is funkcionáló vízteres vagy légfűtéses kandalló, bármelyiket is választja, döntésével az egyik leggazdaságosabb fűtésmód mellett teszi le voksát.


A pellet tárolása:

A pelletet 15 kg-os zsákokba csomagolva, raklapon szállítjuk a felhasználás helyére. Kandallók használatakor ez kifejezetten előny, mert például a kandalló 30 kg-os tárolója 2 db 15 kg-os zsákkal könnyen feltölthető, és a nedvesség elleni védelem is megoldott.

1 m3 pellet = kb. 650 kg. Ökölszabály szerint a tárolót annyi köbméterre érdemes tervezni, ahány kW fűtésigénye van az épületnek.


A pellet minősítése külső alapján

A pelletet külseje alapján elég jól lehet jellemezni, de a minősége nem állapítható meg teljes biztonsággal.

A felszín:
A jó pellet külseje sima, fényes, vastag hosszrepedésektől mentes
Ezek a tulajdonságok a pelletálás optimális feltételeire utalnak. Például hogy elegendően magas hőmérsékletet értek el a gyártás során, ami ahhoz szükséges, hogy a fában lévő lignin kötőanyag folyékonnyá váljon és így "újraformálja" a farostokat. Ez határozza meg a pellet szilárdságát.
A szilárdság a pellet legfontosabb ismérve. Ez határozza meg ugyanis a pellet sűrűségét és a törmelék ill. por arányát. Minimális mennyiségű törmelék a fűtés üzembiztonságát növeli, nagy mennyiségben már akadályozza csigával történő szállítást. A tiszta és hatékony égéshez pedig a minél nagyobb sűrűség (>1,12 kg/dm3) a jó. A pellet szilárdságát az úgynevezett ledarálódás jellemzi.
A ledarálódás azt jelenti, hogy mennyi törmelék keletkezik bizonyos terhelés hatására. Az értéke egy Lingotester készülékkel mérhető és nem haladhatja meg a 2,3%-os értéket.

Átmérő:
Leggyakoribb a 6 és 8 mm-es átmérőjű, de néha előfordul 4 vagy 5 mm ill. 10 mm-es átmérőjű pellet is. Kisméretű tűzhelyekhez (normál méretű kályha, kandalló) 6 mm-es pelletet ajánlanak a kandallógyártók a jó hatásfok és üzembiztosság érdekében. A pellet vastagsága az égési időt és az égéshez szükséges levegő mennyiségét határozza meg, a kandallókat ez alapján tervezik. A gyártó által ajánlott mérettől tehát nem érdemes eltérni.

Hossz:
A hossz csak akkor számít, ha a pellettárolóból szívócsövön keresztül szivattyúzzák ki a pelletet. Ezek a csövek általában 50 mm átmérőjűek. A DIN 51731 a pellet hosszát legfeljebb 50 mm-ben rögzítette, ez már problémát jelenthet a szívórendszernek. Az Ö-norm M 7135 a pellet maximális hosszát 45 mm-ben határozta meg. Minimális méret nincs megkötve.

Illat:
Az illata alapján is jól meg lehet határozni a pellet minőségét, de ezt már csak kiegészítő vizsgálatként alkalmazzák és némi gyakorlat is kell hozzá. A pellet természetesen nem feltétlenül fenyőerdőként illatozik. A gyártás során előforduló magas hőmérséklet miatt a lignin megolvadása szagképződéssel jár. A friss pelletnek tehát enyhén édeskés szaga van. Ez mindenesetre a jó minőség ismérve, bár néhány ember nem szereti ezt a szagot. A szag intenzitásából gyorsan veszít.

Szín:
A szín, csakúgy, mint a szag, nem jellemzi teljes biztonsággal a minőséget, csupán másodrangú érvként szerepelhet, de az alapanyagra és a feldolgozás módjára lehet következtetni belőle. A forgács hosszú ideig tartó nem megfelelő tárolásával enyhén megszürkül, de ez nem jelent komoly minőségbeli csökkenést. A pellet, ill. a forgács a tárolás közbeni lebomlási folyamat miatt is elszíneződhet, amely gombásodásra utal. A gomba lebonthatja a lignint és a cellulózt!
A szárítás közben is megszürkülhet a forgács, szakszerűtlen szárításnak azonban nem ez az egyedüli következménye, hanem más tulajdonságokat is befolyásolhat (pl.: rugalmasság elvesztése). Az ilyen alapanyagú pelletnél a ledarálódás is nagyobb.
A pellet világossága ill. sötétsége is adhat okot minőségbeli gyanúra, de a különböző fafajták miatt ez elég nehézkes.

Alkalmatlan minőségkritériumok:

Nem szabad említés nélkül hagyni, hogy a gyakorlatban olyan minőségi kritériumokat hangoztatnak, amiből nem lehet a pellet minőségére következtetni. Nem lehet minőségbeli kijelentést tenni például a következőkből:

A vízteszt
A pelletnek le kell süllyednie és lehetőleg lassan feloldódnia.
Valójában:
Gyenge minőségű pellet is elsüllyedhet, a lassú feloldódás pedig a nagy arányú kötőanyagokra vezethető vissza
Némi gyanúra adhat okot azonban az, ha a víz a leülepedés után is barna marad. A jó pellet nem színezi el a vizet, csak elhomályosítja.

A meredekség
Egy pelletkupac meredeksége kisebb kell legyen, mint 50°
Valójában:
A dőlésszögből nem lehet a pellet minőségére következtetni.

További adatok:

A következő minőségi kritériumok léteznek még az eddig említetteken kívül:

Préselési segédanyagok (%-ban)
Sűrűség (kg/m3-ben)
Nedvesség (%-ban)
Salakanyagtartalom (%-ban)
Fűtőérték
kb. 2%
legalább 1,1kg/dm3
kb. 8%
kevesebb, mint fél %
kb. 18-19 MJ/kg ~ 5 kWh/kg


Szabványok

DIN 51731: Préstermék természetes fából - követelmények és feltételek

A préstermék alatt itt a pelletet és a brikettet értik. Ezeket hossztól és átmérőtől függően 5 kategóriába sorolták. A 6 mm átmérőjű pelletet sorolták a kisebb tűzhelyekhez, amelyek a normál háztartásokban használatos kandallókat, kazánokat jelenti. Ez a pellet a DIN 51731 - HP5 jelölést kapta. A szabványban többek közt például a pellet nedvességét és fűtőértékét definiálták, valamint rögzítették a nehézfém-koncentráció határértékeit.
A túlságosan általános DIN-nél valamennyivel szigorúbb megkötéseket tartalmaz az osztrák ÖNORM követelményrendszer.

ÖNORM M 7135 Préstermék természetes fából, vagy kéregből - követelmények és feltételek

Ebben már megfelelő követelményeket támasztanak a pellet minőségével kapcsolatban. Rögzítették többek közt a ledarálódás fogalmát (törmeléktartalom), a préselési segédanyagok és a kötőanyagok mennyiségét. Valamit a pelletgyártók helyi ellenőrzését is belefoglalták.
Pelletvásárláskor mindenképpen az ÖNORM szabványoknak megfelelő pelletet válassza!
A szabvány további pontokban (M 7136; M 7137) tesz megkötéseket a szállítással és a tárolással kapcsolatban.

Termékpecsétek:

DEPV Német pellet-energia szövetség (Deutscher Energie Pellet Verbandes)
Megbízható minőséget biztosít, a DIN minősített termékek automatikusan nem kapják meg ezt a jelölést.
PVA Osztrák Pelletszövetség (Pelletverbrand Austria)
PVD Német Pelletszövetség (Pelletverbrand Deutschland)
A kettő közt nincs lényeges különbség, szintén megfelelő minőséget biztosítanak.

Amennyiben úgy gondolja, hogy a kedvező költségű pelletfűtést még úgy szeretné olcsóbbá tenni, hogy megpróbál a pellet árán spórolni, akkor fel kell hívjuk a figyelmét arra, hogy a pellet minőségének romlásával a fűtés hatásfoka jelentősen csökken, és a salaklerakódás a tüzelőberendezésben üzemzavarokat eredményezhet. Így Önnek ebből nem haszna, hanem vesztesége keletkezhet, beleszámítva azt is, hogy a készüléket a rossz minőségű tüzelőanyag esetén gyakrabban kell tisztítani, nem beszélve egy esetleges üzemzavarról kemény hideg idő esetén. A németországi DIN szabvány nem tartalmaz elegendő megkötést, így nem biztosítja a megfelelő minőséget (helyette ÖNORM).

Az általunk forgalmazott jó minőségű pellet megfelel a legmagasabb követelményeknek és előírásoknak.